//

Rozgrzewająca owsianka

Owsianka to świetny pomysł na szybkie i sycące śniadanie. Ta wersja jest na wodzie, więc będzie idealna również dla osób, które nie jedzą nabiału. Jej gęsta konsystencja sprawi, że polubią ją dzieci - bo łatwo nabiera się ją łyżeczką. Nasza córcia wyszuflowała na śniadanie całą miskę - oczywiście bez cukru :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
600 ml
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
15


500ml wody
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżka masła
7-8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych

Dodatkowo:
słodka śmietanka
cukier





Do rondelka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i masło i zacząć podgrzewać. Kiedy masło się rozpuści, wsypać płatki owsiane i gotować 5-10 minut, często mieszając, aż zgęstnieje.

Podawać od razu. Do owsianki można dodać słodką śmietankę – będzie delikatniejsza i bardziej sycąca.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Rozgrzewająca owsianka