//

Sernik czekoladowy

Zachciało mi się... sernika z czekoladą :) Plan był taki, aby skorzystać z innego przepisu, jednak suma sumarum postanowiłam przeinaczyć mój przepis na sernik. Aj, wyszedł dobry, delikatny, aksamitny i oczywiście baaaardzo czekoladowy :) W sam raz dla łasuchów i mniejszych i większych, ale w szczególności dla czakoladoholików!!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
90
Czas całkowity (min):
110


Sernik:
1kg sera w wiaderku (tym razem użyłam Pilos, ale zwykle używam Delfiko)
250g Mascarpone
200g gorzkiej czekolady
150g cukru kryształu
80g mąki pszennej
2 łyżki gorzkiego kakao
6 jaj

Mus/Polewa:
50g gorzkiej czekolady
1 jajko (osobno żółtko i białko)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła





Nastawić piekarnik na 160 stopni, tortownicę (26cm śr.) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić, by przestygła.
Sery wymieszać w misie miksera, włączyć nieduże obroty i dodać cukier. Cały czas miksując stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z kakao i wlać czekoladę.

Nie przestając miksować wbijać jajka po jednym i w razie potrzeby zebrać masę ze ścianek szpatułką. Zmiksować całość na gładki krem.
Przelać masę do tortownicy, delikatnie wyrównać i wstawić do piekarnika, piec około 90 minut, zostawić w blasze w piekarniku do calkowitego wystygnięcia.

Kiedy sernik wystygnie rozpuścić w misce w kąpieli wodnej kostki czekolady, masło i cukier, wymieszać, ostudzić w kąpieli wodnej z zimną wodą, utrzeć z żółtkiem.

W drugiej misce ubić białko na sztywną pianę i wymieszać ją bardzo delikatnie z masą czekoladową, rozsmarować równomiernie na powierzchni sernika i wstawić całość do lodówki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sernik czekoladowy