Tort Raffaello

Ile to już lat robimy ten tort... prawdę mówiąc jest idealny na każdą okazję! Czy to święta, urodziny, czy imieniny. Każda okazja jest dobrym pretekstem, by go upiec. Już dawno miałam go upiec, niestety moja rodzinka nie dała mi tej szansy na Boże Narodzenie, więc wykorzystałam okazję, jaką były imnieniny mojej mamuśki, by móc podzielić się z Wami tym pysznym przepisem. Wbrew pozorom nie jest to nic trudnego, a wydawać by się mogło, że tort to taka skomplikowana sprawa. Jeśli mi zawsze wychodzi, to każdemu wyjdzie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
120


Biszkopt:
4 kurze jaja (oddzielić żółtka od białek)
100g mąki pszennej
120g cukru pudru lub domowej roboty cukru z wanilią
2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Masa:
50g masła
150g białej czekolady (najlepsza jest wg mnie niemiecka taka po 200g)
4 łyżki kwaśnej śmietany
200g śmietanki kremówki 30%
1 śmietan-fix
70g płatków migdałowych (mogą być też słupki)
100g wiórków kokosowych

Ponadto:
ok. 100g wiórków kokosowych uprażonych na suchej patelni*
rum lub Malibu + mocna herbata do nasączenia biszkoptu (w dowolnych proporcjach)
200g śmietanki kremówki 30% ubitej z 1 śmietan-fixem





Najpierw przygotować biszkopt:
Tortownicę (śr. 19cm) wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, a całość wysypać bułką tartą. Nastawić piekarnika na 100 stopni.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cały czas miksując wsypywać mieszankę do żółtek, wlać gorącą wodę i ocet.
Na samym końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać masę do tortownicy i wstawić całość do piekarnika na środkowy poziom. Podwyższyć temperaturę do 160 stopni i nastawić czas pieczenia na 30-40 minut.
Po upieczeniu od razu wyjąć blachę z piekarnika i upuścić ją na podłogę z około 30-40 centymetrów i delikatnie wyjąć biszkopt z blaszki, przełożyć go na kratkę by wystygł całkowicie.

Przygotować masę:
Rozpuścić w kąpieli wodnej masło z połamaną czekoladą, przestudzić i wymieszać całość z kwaśną śmietaną. Odstawić masę, by wystygła całkowicie.
W misce ubić śmietankę ze śmietan-fixem, a kiedy będzie już sztywna, mieszając wlewać masę czekoladową, wiórki i płatki. Całość delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Wstawić masę do lodówki na przynajmniej 30 minut, by stężała.

Wykończenie:
Biszkopt pokroić na 3 cienkie blaty, położyć je obok siebie i nasączyć ponczem z alkoholu i herbaty (w wersji dla dzieci alkohol pominąć!). Spodni blat ułożyć na paterze lub talerzu.
Masę podzielić na dwie części, jedną część delikatnie rozsmarować na spodnim blacie, ułożyć środkowy blat i znów wyłożyć część masy, na wierzch ułożyć wierzchni blat i rozsmarować po całej powierzchni ubitą śmietanę: wierzch ciasta i boki tak, by pokryć całość.

Cały tort (włącznie z bokami) pokryć uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Przechowywać tort w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce do momentu podania – najlepszy jest drugiego dnia po przygotowaniu.

*Przygotowanie wiórków (najlepiej przed przygotowaniem masy):
Rozgrzać suchą patelnię i wrzucić wiórki kokosowe, mieszać cały czas powoli, aż zaczną się rumienić, kiedy tak się stanie zdjąć patelnię z ognia i pozwolić wiórkom ostygnąć na talerzyku lub w misce.

 

Przepis ze strony Wielkie Żarcie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tort Raffaello