Zawijane bułeczki maślane
250ml ciepłego mleka
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła
Ponadto:
miękkie masło do smarowania ciasta
mleko do posmarowania wierzchu
sezam do posypania
Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, odstawić aby płyn się spienił.
Wymieszać mąkę z solą, wlać spieniony rozczyn, dodać jajko i masło i wyrabiać długo ciasto, aż będzie jednolite, elastyczne i miękkie, uformować kulę, obtoczyć w mące i włożyć do miski. Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę, by ciasto porządnie wyrosło.
Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 równych części i wałkowac każdą część na jak najcieńczy prostokąt. Każdy prostokąt posmarować wzdłuż dłuższego boku masłem tylko do połowy szerokości i całość zwinąć w cienki rulonik. Rulonik mozna jeszcze trochę porolować, żeby był cieńszy. Każdy rulonik zwijać w ślimaczka, chowając końcówkę pod spód bułeczki.
Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Na około 10 minut przed końcem wyrastania nastawić piekarnik na 180 stopni.
Przed wstawieniem posmarować bułeczki mlekiem i posypać sezamem. Wstawić i piec 12 minut, aż się zarumienią. Wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.
Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Wypiecz Wymaluj.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!