//

Tort makowy

Są takie potrawy, bez których nie wyobrażam sobie niektórych dni/świąt. Takim właśnie daniem jest tort makowy. Kiedy nie ma tortu makowego na Święta Bożego Narodzenia w naszym domu, wtedy nie ma dla mnie świąt, nie czuję tej atmosfery, która niezaprzeczalnie uwalnia się z każdym kolejnym kęsem tego cudownego ciasta. W zeszłym roku moja rodzinka odebrała mi możliwość upieczenia tego wspaniałego ciasta, gdyż w ogóle odsunięto mnie od pieczenia ciast (lep dziecko 200 pierogów i 400 uszek, nie przemęczaj się nadto), co dla mnie okazało się nietrafionym pomysłem, bo nie było moich ulubionych, świątecznych ciast :( (takich jak to, tort Rafaello czy choćby miodownik)...

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
100 + schładzanie


Baza/biszkopt:
310g maku
300g cukru kryształu
8 jaj (oddzielić żótłka od białek)
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Krem:
300g cukru pudru
500ml mleka
200g mielonych orzechów włoskich (naprawdę polecam orzechy!!) lub migdałów
400g masła ogrzanego do temperatury pokojowej

płatki migdałowe lub połówki orzechów włoskich do dekoracji





Nastawić piekarnik na 170 stopni, tortownicę (22 cm śr.) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki wysmarowac masłem i wysypać bułką tartą.

Mak sparzyć i odsączyć z wody, przepuścić przez maszynkę do mielenia dwa razy. Z żółtek i cukru ukręcić kogel-mogel, dodawać kolejno pozostałe składniki. Z białek i szczypty soli ubić sztywną, białą pianę. Na końcu do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto na przygotowaną wcześniej tortownicę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut. Po upieczeniu biszkopt zostawić w lekko uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie kremu – robimy to, kiedy piecze się biszkopt: Mleko z cukrem zagotować „na nitkę” (ok. 40 minut na średnim ogniu, często mieszając, aż masa będzie lejąca, ale jednostajna), wsypać mielone orzechy i gotować jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając. Krem ostudzić do temperatury pokojowej. Masło pokroić w kostkę, umieścić w misce i ucierać, do ucieranego masła dodawać stopniowo masę mleczno-orzechową, zmiksować całość na gładką masę i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Kiedy biszkopt makowy ostygnie, wyjąć go delikatnie z tortownicy i podzielić na trzy poziome, równej grubości, blaty i ułożyć je obok siebie – spodni blat ułożyć na paterze lub talerzu. Krem podzielić na 3 części – jedną część wyłożyć na spodni blat i równomiernie posmarować, położyć środkowy blat i wyłożyć porcję kremu, położyć wierzchni blat i pozostałą porcję kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tort można dowolnie udekorować. Do czasu podania ciasto przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tort makowy
  • Tort makowy
  • Tort makowy