//

Łódeczki z awokado z łososiem

Pomyśleć, że kiedyś na widok awokado niemalże wybiegałam z krzykiem z kuchni :) dziś je uwielbiam i mogłabym jeść z nim wszystkie kanapki. Jednak kanapki to nie wszystko - szczególnie kiedy jest się blogerką kulinarną. Dlatego też warto zjeść czasem na śniadanie coś takiego, może niezbyt kreatywnego i skomplikowanego, ale awokado i wędzony łosoś to świetny duet :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
20


1 dojrzałe awokado
1 kulka mozzarelli (125g)
60g łososia wędzonego na ciepło
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól
pieprz czarny, świeżo mielony
natka pietruszki do dekoracji





Awokado umyć, osuszyć i przekroić na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą łyżki, bardzo delikatnie wyjąć miąższ awokado ze skórki – tak by ze skórki powstały miseczki. Miąższ awokado pokroić w kosteczkę, odsączoną mozzarellę również, łososia podzielić na małe kawałki, wymieszać wszystko razem z misce, dodać sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy do smaku, znów wymieszać.

Do miseczek ze skóry awokado nakładać farsz, tworząc górkę, skropić z wierzchu cytryną, oprószyć czarnym, świeżo mielonym pieprzem, przystroić natką pietruszki i podawać.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Łódeczki z awokado z łososiem