//

Moskole

Pierwszy raz moskole jadłam w Zakopanem w karczmie Siwy Dym, prawdę mówiąc były bardzo pyszne, więc postanowiłam zrobić je w domu. Po krótkim poszukiwaniu w internecie, dowiedziałam się, że tradycyjne moskole robi się z gotowanych ziemniaków, mąki, jaja i soli i powinny być pieczone na kamiennej płycie - jak widać każdy radzi sobie jak może :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
40+20
Czas całkowity (min):
80


550g ziemniaków
100g mąki pszennej poznańskiej
1 jajko surowe
sól do smaku
masło czosnkowe





Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i całkowicie ostudzić.

Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski, dodać jajo, mąkę oraz sól do smaku, delikatnie wymieszać składniki.

Z masy nabierać porcje ciasta i formować cienkie placuszki (ok. 4mm), placuszki od razu kłaść na rozgrzanej, oprószonej mąką patelni lub płycie (u mnie do smażenia dużych naleśników lub tortilli) i piec, aż placki będą mocno zarumieniona z obu stron.

Podawać na gorąco z masłem czosnkowym.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Moskole