Amerykańskie placuszki z bekonem
170g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
1 jajko
250ml mleka
7-8 cienkich plasterków bekonu (takich z opakowania)
syrop klonowy do podania
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier i wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko i olej, wlać mleko i wymieszać. Połączyć suchą i mokrą mieszankę razem i dokładnie wymieszać, by nie było grudek, odstawić.
Plastry bekonu ułożyć jeden na drugim i przekroić wzdłuż dłuższej krawędzi. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, kłaść po dwa plasterki obok siebie i od razu wylewać ciasto, lekko wyjeżdżając za linię bekonu, smażyć aż pojawią się bąbelki, po czym przewracać na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę.
Plaucuszki podawać od razu (im cieplejsze, tym smaczniejsze!!) z syropem klonowym.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!