//

Amerykańskie placuszki z bekonem

Te placuszki wyszły mi dość spontanicznie. Dużo czasu spędzam na przeglądaniu Internetu w poszukiwaniu nowych przepisów i pomysłów do naleśnikowego cyklu. Te placuszki widziałam już nie raz, jednak zawsze przepis bazował na jakiejś gotowej mieszance, ja nie wiem co ci Amerykanie mają, że tak rozkochali sobie gotowe, mączne miksy - przecież tak łatwo i równie szybko można zrobić własny miks w domu! A te placuchy są na to dowodem. Koniecznie spróbujcie ich z syropem klonowym i odrobiną roztopionego masła w towarzystwie mocnego Earl Grey'a - bo to recepta na śniadanie idealne! :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 14-16 placuszków
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
40


170g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
1 jajko
250ml mleka
7-8 cienkich plasterków bekonu (takich z opakowania)

syrop klonowy do podania





Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier i wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko i olej, wlać mleko i wymieszać. Połączyć suchą i mokrą mieszankę razem i dokładnie wymieszać, by nie było grudek, odstawić.

Plastry bekonu ułożyć jeden na drugim i przekroić wzdłuż dłuższej krawędzi. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, kłaść po dwa plasterki obok siebie i od razu wylewać ciasto, lekko wyjeżdżając za linię bekonu, smażyć aż pojawią się bąbelki, po czym przewracać na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę.

Plaucuszki podawać od razu (im cieplejsze, tym smaczniejsze!!) z syropem klonowym.

nalesniki brązowe



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Amerykańskie placuszki z bekonem
  • Amerykańskie placuszki z bekonem
  • Amerykańskie placuszki z bekonem