//

Aromatyczny ryż z jabłkami

Są takie dni, kiedy mam ochotę na coś treściwego, mocno aromatycznego i zarazem pysznego. Jednak takie potrawy nie zawsze muszą być wytrwawne czy z mięsem. To danie jest udoskonaloną wersją klasycznego ryżu zapiekanego z jabłkiem i cynamonem, przyprawy nadały potrawie wspaniałego, wyjątkowego aromatu. Polecam Wam serdecznie, jeśli lubicie wieczorem zaszyć się w domowym zaciszu, z herbatką pod kocem i ulubioną książką :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


1 torebka ugotowanego na miękko ryżu (rodzaj nie ma znaczenia, jeśli lubicie dziki też się nada, ale na pewno nie zaapsorbuje tak dobrze wszystkich przypraw jak biały)
1 słodkie jabłko (ok. 150g)
100-150ml słodkiej śmietanki 30%
3-4 łyżki masła
2-4 łyżek cukru (polecam domowy z wanilią)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
garść rodzynek
garść obranych orzechów włoskich





Jabłko obrać i pokroić w kosteczkę, umieścić w misce, dodać wszystkie przyprawy i cukier, dobrze wymieszać. Dodać bakalie.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłko z przyprawami i smażyć chwilę, dodać ryż oraz wlać słodką śmietankę i mieszać całość, podgrzewając, zagarniając łyżką ryż do środka. Dusić ryż z bakaliami do momentu, aż będzie lśniący i wszystki składniki dobrze się połączą.

Podawać od razu, na gorąco.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Aromatyczny ryż z jabłkami