Babka orzechowa
200g miękkiego masła
300 ml mąki pszennej
300 ml cukru
250 ml mielonych orzechów laskowych (mogą być włoskie, migdały, wiórki kokosowe)
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nagrzać piekarnik do 160 stopni, góra/dół.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i utrzeć wszystko razem.
Następnie dodać mąkę, orzechy i proszek, i wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą keksówki (ok. 26-30 cm długości) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Nie zwiększać mocy grzania, babka ma się piec około 60 minut – do „suchego patyczka”. Po upieczeniu zostawić w lekko uchylonym piekarniku na 10 minut, a następnie wyjąć babkę z foremki na kratkę, by się nie zaparzyła :)
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!