Banoffee pie – tarta z toffi i bananami



Kruche ciasto:
100g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
200g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
70g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
Masa toffi:
300g kajmaku lub masy krówkowej
50 ml słodkiej śmietanki 30%
Ponadto:
300ml mocno schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
1 łyżeczka cukru pudru
3 duże banany
gorzka lub mleczna czekolada

Masło umieścić w misce z żółtkami, śmietaną i resztą składników, posiekać nożem i zagnieść jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć formę do tarty (26-28 cm śr.), równą warstwą, wyrównać boki i całość nakłuć widelcem, wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180°C góra/dół. Wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego, równą warstwą kulki ceramiczne (fasolę lub cieciorkę, by ciasto nie rosło). Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po czym bardzo ostrożnie zdjąć papier z kulkami i piec jeszcze ok. 10 minut, aż ciasto będzie zarumienione, wyjąć i wystudzić.
Kajmak wymieszać ze śmietanką na jednolitą masę, tworząc toffi (masę krówkową na pewno trzeba będzie podgrzać, by się połączyła i ostudzić), rozsmarować na wystudzonym cieście. Banany obrać, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, skropić je sokiem z cytryny i poukładać obok siebie na masie toffi.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wyłożyć na banany, zakrywając całość. Na wierzch, za pomocą tarki, zetrzeć ulubioną czekoladę. Tartę można podawać od razu, ale najlepiej smakuje chłodzona ok. 2 godziny lub następnego dnia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!