//

Puszyste placuszki bananowe

Placuszki bananowe a'la bananowy chlebek - tak można dosłownie przetłumaczyć nazwę przepisu, który znalazłam w książce Adrianny Adarme. Robiąc je zastanawiałam się, dlaczego mają smakować jak bananowy chlebek, ale kiedy ich spróbowałam, wiedziałam dokładnie, że chodzi o ich lekkość i puszystość, których brakuje w wielu innych placuszkach :) Do ciasta dodać możecie posiekane orzechy włoskie albo groszki czekoladowe - ja jednak polecam je w wersji bez zbędnych dodatków.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 20 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


Suche składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Mokre składniki:
2 bardzo dojrzałe banany
60ml oleju
1 szklanka maślanki
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

opcjonalnie: pół szklanki posiekanych orzechów włoskich - ja nie dodawałam





Banany rozgnieść w misce widelcem (ale nie za mocno), wymieszać z olejem i roztrzepanym jajkiem oraz maślanką i ekstraktem z wanilii.

Do drugiej miski przesiać suche składniki. Połączyć suche składniki z mokrymi za pomocą trzepaczki do uzyskania gęstego ciasta. Rozgrzać mocno patelnię z nieprzywierającą powłoką, zmniejszyć ogień, nalać kilka kropli oleju i nakładać łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placuszki, smażyć je z obu stron na złoto, podawać od razu.

Przepis znalazłam w książce Adrianny Adarme – „Pancakes. 72 Sweet and Savory Recipes for the Perfect Stack”.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Puszyste placuszki bananowe
  • Puszyste placuszki bananowe