Puszyste placuszki bananowe
Suche składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Mokre składniki:
2 bardzo dojrzałe banany
60ml oleju
1 szklanka maślanki
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
opcjonalnie: pół szklanki posiekanych orzechów włoskich - ja nie dodawałam
Banany rozgnieść w misce widelcem (ale nie za mocno), wymieszać z olejem i roztrzepanym jajkiem oraz maślanką i ekstraktem z wanilii.
Do drugiej miski przesiać suche składniki. Połączyć suche składniki z mokrymi za pomocą trzepaczki do uzyskania gęstego ciasta. Rozgrzać mocno patelnię z nieprzywierającą powłoką, zmniejszyć ogień, nalać kilka kropli oleju i nakładać łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placuszki, smażyć je z obu stron na złoto, podawać od razu.
Przepis znalazłam w książce Adrianny Adarme – „Pancakes. 72 Sweet and Savory Recipes for the Perfect Stack”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!