Bułeczki drożdżowe z fetą i ziołami
Ciasto:
50g świeżych drożdży
ok. 200 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
500g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
100g masła
4 żółtka
Farsz:
200g miękkiego sera typu feta
100g białej cebuli
szczypta soli
zielona czubryca, tymianek, czarny pieprz
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier i wlać mleko i dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i zostawić na około 15 minut, aż się spieni.
Do miski wsypać mąkę, wymieszać ją z solą, wlać rozczyn, dodac masło i dokładnie zagnieść – ja zagniatałam w Thermomixie i zajęło to około 3-4 minuty – w razie, gdyby ciasto się kleiło, należy dodać jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, usmażyć na oleju na rumiano i zostawić do ostudzenia. Ser wyjąć z pudełka i pokroić w drobną kosteczkę.
Kiedy ciasto wyrośnie, znów dokładnie je zagnieść i podzielić na 8-12 części, każdą część uformować w kulę, a potem rozgnieść ją na mini-miseczkę, ułożyć je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nastawię piekarnik na 190 stopni.
Bułeczki posypać czubrycą, pieprzem i rozłożyć cebulkę, położyć również kawałki sera feta i posypać wierzch nadzienia tymiankiem.
Wstawić blachę do piekarnika i piec bułeczki około 20 minut, wyjąć je z piekarnika i ostudzić na blasze.
Przepis z bloga „Przy kuchennym stole„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!