//

Bułeczki drożdżowe z fetą i ziołami

Kiedy zobaczyłam te bułeczki u Edyty na blogu Przy stole od razu wiedziałam, że je zrobię. Po krótkim przeglądzie lodówki okazało się, że mam wszystkie składniki i dwie godziny po zobaczeniu przepisu po raz pierwszy, bułeczki już się piekły. Bardzo, bardzo mi urosły, oj, ale wyszły puszyste i naprawdę smaczne (następnym razem nie zrobię 8, a 12). Myślę, że spokojnie można je przekroić i przełożyć masłem albo jakąś dobrą szynką, albo po prostu zjeść bez żadnych dodatków.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8-12 sztuk
Czas przygotowania (min):
90
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
110


Ciasto:
50g świeżych drożdży
ok. 200 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
500g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
100g masła
4 żółtka

Farsz:
200g miękkiego sera typu feta
100g białej cebuli
szczypta soli
zielona czubryca, tymianek, czarny pieprz





Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier i wlać mleko i dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i zostawić na około 15 minut, aż się spieni.

Do miski wsypać mąkę, wymieszać ją z solą, wlać rozczyn, dodac masło i dokładnie zagnieść – ja zagniatałam w Thermomixie i zajęło to około 3-4 minuty – w razie, gdyby ciasto się kleiło, należy dodać jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

Cebulę obrać i pokroić w piórka, usmażyć na oleju na rumiano i zostawić do ostudzenia. Ser wyjąć z pudełka i pokroić w drobną kosteczkę.

Kiedy ciasto wyrośnie, znów dokładnie je zagnieść i podzielić na 8-12 części, każdą część uformować w kulę, a potem rozgnieść ją na mini-miseczkę, ułożyć je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nastawię piekarnik na 190 stopni.

Bułeczki posypać czubrycą, pieprzem i rozłożyć cebulkę, położyć również kawałki sera feta i posypać wierzch nadzienia tymiankiem.

Wstawić blachę do piekarnika i piec bułeczki około 20 minut, wyjąć je z piekarnika i ostudzić na blasze.

 

Przepis z bloga „Przy kuchennym stole„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułeczki drożdżowe z fetą i ziołami