Buraczki marynowane
4-5 kilo buraków czerwonych, okrągłych
Zalewa (1 porcja):
1250 ml wody z gotowania buraków (lub zwykłej wody)
250 ml octu
2 łyżki soli
250g cukru
Buraki umyć, obciąć im końcówki z obu stron, ugotować al dente w osolonej wodzie* (polecam wlać do gotowania trochę więcej wody, aby była do zalewy).Ugotowane buraki odcedzić (nie wylewać wody!!) i przestudzić, można przelać lodowatą wodą, a następnie obrać używając rękawiczek ochronnych, by nie ubrudzić rąk – buraki po naciśnięciu palcami powinny same wychodzić ze skóry.
Małe buraczki włożyć całe do słoików, większe pokroić na połówki lub ćwiartki albo w inny dowolny kształt – plastry, słupki, itd., i poukładać w słoikach.
Składniki zalewy wymieszać w garnku i doprowadzić do wrzenia – na tę ilość buraków potrzebne będą przynajmniej 2 porcje zalewy. Gorącą zalewę wlewać do słoików tak, by zakrywała buraczki, słoiki zakręcać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 125°C i pasteryzować 20 minut.
Po tym czasie słoiki wyjąć, a po 15 minutach postawić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
*Jeżeli mamy buraki różnych wielkości, to polecam podzielić je na dwa garnki i gotować w jednym mniejsze buraczki a w drugim buraki większe.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!