//

Grzybki marynowane

Uwielbiam grzybki marynowane, jednak ze względu na to, że raczej nie mam szczęścia przy zbieraniu grzybów, przepis na nie pojawia się dopiero teraz. Pięciogodzinny spacer po lesie zaowocował niewielkim zbiorem, ale jednak udało mi się zrobić kilka słoiczków, które z przyjemnością otworzę zimą do kanapek z domowego chleba z wieprzowym rilettes :) Pisząc ten post byliśmy po niedużym, skromnym grzybobraniu. Tydzień później znów pojechaliśmy na grzyby i BUM! Ze łzami w oczach wychodziłam z lasu, wiedząc, że nie mogę spędzić w nim dwóch dni :) Po drugim grzybobraniu udało mi się zrobić 11 słoików (po 300 ml) podgrzybków, 3 słoiki (300 ml) prawdziwków, a suszonych i mrożonych już nie liczyłam :) Mojej piwniczce brakowało już tylko marynowanych grzybków - te są wyraziste, ale jednocześnie delikatne - czyli w takiej zalewie, jaką lubimy najbardziej.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
w zależności od ilości grzybków
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
70


grzybki: podgrzybki, prawdziwki, kurki, maślaki, zajączki
woda
ocet

Zalewa:
1250ml wody
250ml octu
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
4 płaskie łyżki cukru

Do każdego ze słoiczków 0,33 l (lub 0,5l)
1/3 łyżeczki białej gorczycy (1/2 łyżeczki)
pół liścia laurowego
1-2 ziarenka pieprzu
mały plasterek cebuli (np. szalotki)
ziarenko ziela angielskiego
opcjonalnie: plasterki marchewki





Grzybki oczyścić, nóżki oskrobać, większe kapelusze podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, nóżki też lub ususzyć. W czajniku zagotować wodę i wrzątkiem zalać grzyby, wlać ocet (1-2 łyżki na 1l wrzątku), zamieszać i gotować na średnim ogniu 10-15 minut, a następnie odcedzić na durszlaku. Do czystych, wyparzonych słoików włożyć porcje przypraw.

Nastawić piekarnik na 125°C góra, dół, wstawić kratkę na środkowy poziom.

W garnku wymieszać składniki zalewy i doprowadzić do wrzenia, włożyć plasterki cebuli i plasterki marchewki i blanszować w zalewie 5 minut, odcedzić do miski i porozkładać równo do słoików. Nałożyć grzybki do 3/4 wysokości słoika. Gorącą zalewą zalewać grzybki, zostawiając około 0,7 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika, zakręcić.

Pasteryzować 35 minut w 125°C, wyjąć słoiczki po 15 minutach, dokręcić i postawić do góry dnem, zostawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Grzybki marynowane
  • Grzybki marynowane
  • Grzybki marynowane
  • Grzybki marynowane