Grzybki marynowane
grzybki: podgrzybki, prawdziwki, kurki, maślaki, zajączki
woda
ocet
Zalewa:
1250ml wody
250ml octu
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
4 płaskie łyżki cukru
Do każdego ze słoiczków 0,33 l (lub 0,5l)
1/3 łyżeczki białej gorczycy (1/2 łyżeczki)
pół liścia laurowego
1-2 ziarenka pieprzu
mały plasterek cebuli (np. szalotki)
ziarenko ziela angielskiego
opcjonalnie: plasterki marchewki
Grzybki oczyścić, nóżki oskrobać, większe kapelusze podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, nóżki też lub ususzyć. W czajniku zagotować wodę i wrzątkiem zalać grzyby, wlać ocet (1-2 łyżki na 1l wrzątku), zamieszać i gotować na średnim ogniu 10-15 minut, a następnie odcedzić na durszlaku. Do czystych, wyparzonych słoików włożyć porcje przypraw.
Nastawić piekarnik na 125°C góra, dół, wstawić kratkę na środkowy poziom.
W garnku wymieszać składniki zalewy i doprowadzić do wrzenia, włożyć plasterki cebuli i plasterki marchewki i blanszować w zalewie 5 minut, odcedzić do miski i porozkładać równo do słoików. Nałożyć grzybki do 3/4 wysokości słoika. Gorącą zalewą zalewać grzybki, zostawiając około 0,7 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika, zakręcić.
Pasteryzować 35 minut w 125°C, wyjąć słoiczki po 15 minutach, dokręcić i postawić do góry dnem, zostawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!