//

Coconut pancakes

Delikatne, mięciutkie, słodziutkie. Takie właśnie są te placuszki. Jeśli lubicie kokos, to będą idealne dla Was, można kroić je jak tort, można też zawijać w ruloniki i zajadać, ale pysznie smakują z masłem, miodem (u mnie z kwiatu pomarańczy) i uprażonymi wiórkami kokosowymi. To zdecydowanie jedne z najlepszych placuszków, jakie do tej pory robiłam.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 20 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


110g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
85ml mleka
85ml mleka kokosowego
1 łyżka rozpuszczonego masła





Do małej miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać wiórki i sól i wymieszać.

W drugiej misce roztrzepać jajko, wlać do niego mleko i mleczko kokosowe, wymieszać i wlać roztopione masło, dodać cukier.

Do mokrych składnikow stopniowo wsypywac suche, wymieszać aż do połączenia.

Nakładać ciasto na rozgrzaną patelnię i delikatnie rozprowadzać łyżką, kiedy pojawią się pęcherzyki na powierzchni, a ciasto się zetnie, obrócić i smażyć z drugiej strony na złoto.

Podawać z masłem, miodem i uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.

naleśniki błękitne



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Coconut pancakes
  • Coconut pancakes
  • Coconut pancakes