Curd jagodowy
1 szklanka jagód
1 łyżka wody
3 jajka
1/2 szklanki cukru
60g masła
Jagdody umieścić w rondelku, dodać wodę i zagotować – gotować ok. 10 minut, aż owoce całkowicie się rozgotują – bardzo dokładnie przetrzeć przez sito do miseczki (to, co nie przejdzie, wyrzucić).
Postawić żaroodporną miskę na garnku z wodą, tak by miska wody nie dotykała. Wbić jajka i bardzo dobrze je roztrzepać, wsypać cukier, dodać masło i włączyć grzanie pod garnkiem na średni ogień. Od momentu, kiedy woda w garnku jest podgrzewana, powoli, ale stale mieszać masę w misce, po ok. 5 minutach, cały czas mieszając, dodać masę jagodową (może być nadal gorąca, trzeba uważać na to, by jajka się nie ścięły).
Mieszać krem i podgrzewać, aż zgęstnieje – wymaga to cierpliwości, bo trwa 20-25 minut, gotowy krem przelać do słoiczka i wstawić do lodówki – schłodzony zgęstnieje.
Przechowywać w lodówce do tygodnia.
Przepis BEANTOWNbaker.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!