Przaśne krakersy



255g mąki pszennej typ 500 (chlebowa 750 również mile widziana)
1 łyżeczka trzcinowego cukru (lub brązowego)
1 łyżeczka soli
55g zimnego, twardego masła
105 ml wody
Na wierzch:
60ml zimnej wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
gruba sól
przyprawy do posypania

W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć całość palcami, aż zrobią się grudki, wlać wodę i wyrobić miękkie, jednolite ciasto ( z lenistwa wyrabiałam ciasto w maszynie do chleba) – ciasto ma być miękkie jak poduszka, ale nie powinno się kleić, jeśli tak będzie, to można jeszcze dodać łyżkę-dwie mąki.
Ciasto podzielić na 4 części, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkować ciasto na blacie oprószonym mąką (ja wałkowałam przez maszynkę do makaronu na grubość 3) na placki o grubości ok. 2mm i wycinać z nich kształty nożykiem do faworków lub za pomocą foremki, ja wycinałam prostokący ok. 5x8cm.
Nastawić piekarnik na 200 stopni góra/dół.
Układać kawałki ciasta obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpuścić sodę w wodzie i za pomocą pędzelka smarować wierzch ciastek, posypać wierzch niewielką ilością soli. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 minut, aż będą zarumienione – w razie potrzeby można w trakcie pieczenia blachę obrócić. Studzić krakersy na kratce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!