Czekoladki jagodowe
30g białej czekolady (opcjonalnie, jeśli mamy foremkę w takim kształcie jak moje czekoladki)
60g mlecznej czekolady
40g białej czekolady
2 łyżki jagód (miałam mrożone)
5 łyżek słodkiej śmietanki
foremka silikonowa
(Najpierw roztopić białą czekoladę w misce w kąpieli wodnej i za pomocą cieniutkiej końcówki od szprycy nałożyć ją w rowki foremki, wstawić foremkę do zamrażarki)
Białą czekoladę rozpuścić wmisce kąpieli wodnej, dodać jagody i słodką śmietankę, mieszać, aż masa będzie jednolita, przęłożyć ją do naczynia blendera i dokładnie zmiksować, przełożyć do miseczki lub do pojemniczka do dekoracji (ja mam pojemniczki takie, jak na tym zdjęciu) i zostawić, by masa ostygła.
Miskę od kąpieli wodnej umyć, dokładnie wytrzeć do sucha i rozpuścić w niej mleczną czekoladę.
Za pomocą pędzelka posmarować w środku i na bokach wnętrza foremki, wstawić do zamrażarki na 5 minut. Po tym czasie czynność powtórzyć i znów wstawić do zamrażarki na 5 minut.
Po tym czasie wyjąć foremkę z zamrażarki i napełnić czekoladki nadzieniem, zostawiając około 2 mm miejsca wolnego od brzegu czekoladek, wstawić foremkę znów na 20 minut do zamrażarki.
Kiedy zastygnie i czekolada i masa, wyjąć foremkę i wykończyć spody pozostałą czekoladą, delikatnie wyrównując spody, by były równe (nałożona czekolada zastygnie od zimnego nadzienia), wstawić jeszcze na 5 minut do zamrażarki, po tym czasie ostrożnie wyjąć czekoladki z foremki i włożyć je do papilotek. Przechowywać w lodówce do czasu podania.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!