Czekoladowe muffinki z miechunką
Składniki ma muffinki (muszą mieć temp. pokojową)
2 łyżki soku z cytryny
175ml mleka
175g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50g gorzkiego kakao
75g masła
175g cukru dark muscovado
2 jajka
12 sztuk owoców miechunki - obranych z listków + kilka do dekoracji
Polewa:
100ml słodkiej śmietanki
50g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Nagrzać piekarnik do 175 stopni, wyłożyć formę papilotkami.
Wymieszać sok z cytryny z mlekiem. Do miski przesiać mąkę, sodę i kakao. A w drugiej misce ubić masło z cukrem na puszystą masę (cukier dark muscovado trudno się rozpuszcza, więc nie musi rozpuścić się do końca, kiedy go ubijamy z masłem), wbić jajka po jednym i zmiksować. Do masy maślanej stopniowo wlewać mleko i wsypać mieszankę mączną, wymieszać i nakładać ciasto do papilotek do 2/3 wysokości.
Wstawić muffinki do piekarnika i piec 20-25 minut, po tym czasie wyjąć muffiny z piekarnika, zostawić na 5 minut w formie, a następnie ostudzić na kratce.
Składniki polewy podgrzać w garnuszku, odstawić do przestudzenia i letnią polać muffinki, ozdobić je pozostałymi owocami miechunki.
Przepis zgłaszam do akcji Ani „Warzywa psiankowate”:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!