Drożdżówki z serem i malinami



Casto:
420g mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko (najlepiej gdyby jajko i jajka, z których wybijamy żółtka miały temp. pokojową)
2 łyżki roztopionego masła
15g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
150ml mleka
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 cytryny
Ser:
100g twarogu
1 żółtko
2 czubate łyżeczki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
ulubione owoce: jagody, maliny, truskawki, mogą być mrożone
mleko do posmarowania wierzchu
Kruszonka:
90g mąki pszennej
50g masła
50g cukru

Mąkę przesiać z solą do miski, dodać cukier, wymieszać. W rondelku podgrzać masło z mlekiem, aż masło całkowicie się rozpuści, wlać do mąki i wymieszać drewnianą łyżką, dodać żółtka, jajko i skórkę z cytryny i też wymieszać, do ciepłej masy wkruszyć drożdże i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto – ciasto wyrabiane w robocie/maszynie nie straci temperatury i urośnie szybciej i bezproblemowo.
Ciasto przełożyć do miski, miskę nakryć ściereczką i całość odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotować ser. Ser przepuścić przez praskę dwu lub trzykrotnie, dodać żółtko, śmietanę i cukier i całość bardzo dokładnie wymieszać.
Przygotować także kruszonkę – masło rozpuścić w rondelku. W misce wymieszać mąkę z cukrem, wlać masło i dobrze wymieszać, aż cała masa wchłonie tłuszcz. Miskę z kruszonką wstawić do lodówki.
Kiedy ciasto urośnie, zagnieść je ponownie i podzielić na 6 lub 8 części. Z każdej części uformować kulę, a z kuli zrobić placek z wgłębieniem na środku i grubszymi brzegami.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć kruszonkę z lodówki, rozkruszyć ją między palcami, tworząc grudki.
Każdy placek kłaść na blasze, na środek nakładać porcję sera oraz posypywać owocami. Posmarować ciasto mlekiem i całość posypać kruszonką.
Wstawić blachę do piekarnika i piec całość ok. 20 minut.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!