Dżem truskawkowy II (niskosłodzony)
2kg dojrzałych truskawek (waga po oczyszczeniu i odszypułkowaniu)
ok. 400g białego cukru
2 cytryny
1 laska wanilii (jeśli lubimy odrobinkę luksusu)
Słoiki umyć i wstawić je razem z zakrętkami (obok) na kratkę piekarnika, nastawić temperaturę na 120 stopni, zamknąć piekarnik i wyparzać ok. 30 minut, gotowe słoiki i nakrętki odstawić.
Truskawki włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na około 20 minut. Wycisnąć sok z cytryn, przecedzić go przez sitko do garnka, zebrać odpadki (błonki i pestki) z sitka i zawinąć je w gazę, tworząc małą sakiewkę, zawiązać sznurkiem, zostawiając kawałek do obwiązania na rączce garnka.
Postawić garnek na ogniu i zacząć podgrzewać, a kiedy owoce puszczą sok, włożyć sakiewkę z cytrynową wkładką do garnka tak, by była dość mocno zanurzona (polecam naprawdę zamocować drugi koniec sznurka na rączce garnka, nic się nie zgubi). Całość gotować około 1 godziny, na średnim ogniu, często mieszając (ja mieszałam cały czas), aż masa zgęstnieje – owoce się rozgotują, ale się nie rozpuszczą ;)
Gotowy dżem przełożyć do słoików, słoiki mocno zakręcić i wstawić wszystkie do piekarnika, nastawić go na 120 stopni i od czasu nastawienia zostawić przetwory na 30 minut, po tym czasie zostawić słoiki w otwartym piekarniku, by ostygły. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!