Sok z ciemnych winogron
2 kg dojrzałych, ogrodowych winogron - ciemnych i słodkich
1 kg białego cukru
1 litr wody
Winogrona poodrywać z kiści, włożyć owoce do garnka, wlać wodę, wsypać cukier i zacząć podgrzewać, co jakiś czas mieszając. Po około 20 minutach owoce powinny być już miękkie, więc należy je rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dalej gotować sok – aż do godziny czasu.
Na innym garnku położyć sito, ostrożnie wylać na nie sok (można to robić partiami) i wyciskać sok z owoców, pomagając sobie drewnianą łyżką. Skórki winogron wyrzucić (u nas trafiły do kompostownika), a sok przecedzić raz jeszcze i podgrzać.
Bardzo gorący sok rozlewać do wyparzonych butelek, mocno dokręcić, postawić do góry dnem i zostawić, aż całkowicie wystygnie. Sok przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!