//

Sok z ciemnych winogron

Sok z winogron jest tworem dość spontanicznym. Nie sądziłam, że z naszych ogrodowych winogron w ogóle coś będzie - jeszcze dwa tygodnie temu były kwaśne i ledwo jadalne - choć w tym roku urosły dość spore i w dużych ilościach. Intrygowały mnie jednak na tyle, żeby pójść i spróbować jak smakują... a smakowały tak, że od razu wysłałam Narzeczonego, by oberwał wszystkie kiście :) Sok zrobiłam taki, by można go było rozcieńczyć - więc uwaga, bo przy bezpośrednim spożyciu, smakuje bardzo słodko, ale po rozcieńczeniu wodą to istna poezja :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
3 litry
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
80


2 kg dojrzałych, ogrodowych winogron - ciemnych i słodkich
1 kg białego cukru
1 litr wody





Winogrona poodrywać z kiści, włożyć owoce do garnka, wlać wodę, wsypać cukier i zacząć podgrzewać, co jakiś czas mieszając. Po około 20 minutach owoce powinny być już miękkie, więc należy je rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dalej gotować sok – aż do godziny czasu.

Na innym garnku położyć sito, ostrożnie wylać na nie sok (można to robić partiami) i wyciskać sok z owoców, pomagając sobie drewnianą łyżką. Skórki winogron wyrzucić (u nas trafiły do kompostownika), a sok przecedzić raz jeszcze i podgrzać.

Bardzo gorący sok rozlewać do wyparzonych butelek, mocno dokręcić, postawić do góry dnem i zostawić, aż całkowicie wystygnie. Sok przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sok z ciemnych winogron