English muffins
Od dawna przymierzałam się do tych bułeczek, szczególnie po tym, kiedy zobaczyłam je u Marty , postanowiłam więc wykorzystać też jej przepis, ale połowę porcji - ciasto było bardzo luźne, więc dodałam więcej mąki. Bułeczki wyszly pyszne, z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie.
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
16
Czas całkowity (min):
50
280g mąki pszennej
160g ciepłej wody
7g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki soli
kasza manna do obtaczania
Zagnieść wszystkie składniki razem, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto – może sie trochę kleić do rąk. Włożyć je do miski i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.
Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części i uformować z nich bułeczki, spłaszczyć i obtoczyć z obydwu stron w kaszy mannej.
Piec bułeczki na suchej patelni na niedużym ogniu około 8 minut z każdej strony, kłaść na kratce do studzenia.
Przepis z blogu „Cucina della Felicita„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!