//

English muffins

Od dawna przymierzałam się do tych bułeczek, szczególnie po tym, kiedy zobaczyłam je u Marty , postanowiłam więc wykorzystać też jej przepis, ale połowę porcji - ciasto było bardzo luźne, więc dodałam więcej mąki. Bułeczki wyszly pyszne, z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
16
Czas całkowity (min):
50


280g mąki pszennej
160g ciepłej wody
7g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki soli
kasza manna do obtaczania





Zagnieść wszystkie składniki razem, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto – może sie trochę kleić do rąk. Włożyć je do miski i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.

Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części i uformować z nich bułeczki, spłaszczyć i obtoczyć z obydwu stron w kaszy mannej.

Piec bułeczki na suchej patelni na niedużym ogniu około 8 minut z każdej strony, kłaść na kratce do studzenia.

 

Przepis z blogu „Cucina della Felicita„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • English muffins