//

Grzanki z serem pleśniowym i gruszką

Tak banalnie proste kanapki, a jednocześnie takie smaczne - połączenie gruszki i sera pleśniowego jest jednym ze smaczniejszych wśród słodko-wytrawnych par, czyż nie? :) Zaznaczam od razu, że nie jest to przepis, a jedynie pomysł na połączenie kilku prostych składników.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
16 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15


4 kromki chleba tostowego
1 mały, okrągly serek pleśniowy z przerostem niebieskiej pleśni
jedna duża, słodka i dojrzała gruszka
opcjonalnie: konfitura z aronii lub żurawiny





Chleb podpiec w tosterze, ciepły pokroić na 4 kwadraty i ułożyć na kratce, by wystygł i zrobił się chrupiący.

Gruszkę umyć, można obrać lub nie – jak wolimy, pokroić w ząbki, ser pokroić w plastry pasujące kształtem do chleba. Ułożyć ser na grzankach – jeśli używamy konfitury to smarujemy ser właśnie teraz – na serze ułożyć kawałek gruszki i podawać.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Grzanki z serem pleśniowym i gruszką