Grzanki z serem pleśniowym i gruszką
Tak banalnie proste kanapki, a jednocześnie takie smaczne - połączenie gruszki i sera pleśniowego jest jednym ze smaczniejszych wśród słodko-wytrawnych par, czyż nie? :) Zaznaczam od razu, że nie jest to przepis, a jedynie pomysł na połączenie kilku prostych składników.
Ilość porcji:
16 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15
4 kromki chleba tostowego
1 mały, okrągly serek pleśniowy z przerostem niebieskiej pleśni
jedna duża, słodka i dojrzała gruszka
opcjonalnie: konfitura z aronii lub żurawiny
Chleb podpiec w tosterze, ciepły pokroić na 4 kwadraty i ułożyć na kratce, by wystygł i zrobił się chrupiący.
Gruszkę umyć, można obrać lub nie – jak wolimy, pokroić w ząbki, ser pokroić w plastry pasujące kształtem do chleba. Ułożyć ser na grzankach – jeśli używamy konfitury to smarujemy ser właśnie teraz – na serze ułożyć kawałek gruszki i podawać.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!