Konfitura z nektarynek
500g nektarynek, wypestkowanych i pokrojonych w drobne kawałki
250g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Owoce zasypać cukrem w misce, dokładnie wymieszać i odstawić na 8 godzin (albo na całą noc). Po tym czasie na garnku postawić sito, a na sito wyłożyć owoce wraz z syropem, odcedzony syrop zagrzać w granku i doprowadzić do wrzenia – przy okazji mieszając, by nie wykipiał.
Do wrzącego syropu włożyć owoce i wlać sok z cytryny, całość zamieszać i gotować mieszając na średnim ogniu około 25 minut – płyn nieco odparuje, a owoce dobrze zmiękną.
Gorącą konfiturę przelewać do słoiczków, zakręcać mocno i stawiać słoiczki do góry dnem – pozostawić tak do wystudzenia. Potem słoiki z konfiturą przechowywać w zaciemnionym, chłodnym miejscu.
Przepis pochodzi z książki „Przetwory” Lisy Atwood.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!