//

Makaron z rukolą i ricottą

Mamy w szafce kuchennej wielkie pokłady suchego makaronu, stwierdziłam więc, że trzeba go jakoś wykorzystać. I tak wrzucam do garnka, co mi w ręce wpadnie, ale tym razem przepis był całkiem przemyślany :) Wiem, że nie jest to najbardziej apetyczne danie, jakie widzieliście, ale zapewniam, że jest pyszne!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


190g makaronu Cellentani (kręconego)
8 pomidorków cherry
3 garście rukoli
1 łodyżka bazylii z listkami
250g sera ricotta
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz czarny do smaku





W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić makaron.

Pomidorki i rukolę umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Pomidorki pokroić na połówki, a rukolę włożyć na patelnię, dodać 2 łyżki oleju i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę dusić, aż rukola zwiotczeje, zestawić z ognia.

Gałązkę bazylii oberwać z listków i posiekać je w paseczki.

Makaron (ugotowany al dente) odcedzić na durszlaku, a garnek osuszyć. Przełożyć z powrotem makaron do garnka, dodać ricottę i wymieszać, dodać pomidorki, rukolę z czosnkiem i bazylię, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Całość mieszać, podgrzewając na małym ogniu. Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Makaron z rukolą i ricottą