//

Muffinki waniliowe

Kolejny klasyk wśród moich muffinkowych przepisów. Te muffinki są puszyste, jak babka, ale żeby takie były należy porzucić ucieranie łopatką czy trzepaczką na rzecz miksowania mikserem - wtłoczone do ciasta pęcherzyki powietrza spowodują, że ciasto będzie puszyste i lekkie jak chmurka! Te klasyczne muffinki można wzbogacić o groszki czekoladowe czy garść owoców jagodowych, można je nawet nadziać budyniem czy ulubioną konfiturą. Robiąc te muffinki przerobiłam przepis na muffinki mandarynkowe z książki "Babeczki na słodko" Shelley Kaldunsky :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
16
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


Składniki suche:
190g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150g cukru waniliowego

Składniki mokre (muszą mieć temperaturę pokojową!):
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 łyżki oleju
90g miękkiego masła
2 jaja średniej wielkości





Piekarnik nastawić na 170 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem i solą.

W drugiej miseczce wymieszać śmietanę z olejem i ekstraktem waniliowym. W dużej misce umieścić masło i cukier waniliowy (jeśli nie mamy, to możemy dodać zwykły cukier i ziarenka z 1 laski wanilii) i ubijać na puszystą masę, wbić jajko i ubijać jeszcze chwilę razem. Dodać masę śmietanową, wymieszać i wsypać przesianą mieszankę mączną, dokładnie wymieszać na puszystą, gładką masę – najlepiej jest to robić mikserem, wtedy wtłoczymy do masy dużo pęcherzykow powietrza i muffiny będą puszyste.

Nakładać ciasto do ok. 2/3 wysokości papilotek (ciasto nie wylewa się podczas pieczenia), wstawić formę do piekarnika i piec ok. 15-20 minut, aż będą zarumienione. Upieczone muffiny od razu wyjąć, a po 5 minutach przełożyć z formy na kratkę, by wystygły.

Przepisy na domowy cukier waniliowy oraz domowy ekstrakt waniliowy znajdziesz poniżej:

ekstrakt waniliowy cukier

bannerek żółty



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffinki waniliowe
  • Muffinki waniliowe