Muffinki waniliowe
Składniki suche:
190g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150g cukru waniliowego
Składniki mokre (muszą mieć temperaturę pokojową!):
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 łyżki oleju
90g miękkiego masła
2 jaja średniej wielkości
Piekarnik nastawić na 170 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem i solą.
W drugiej miseczce wymieszać śmietanę z olejem i ekstraktem waniliowym. W dużej misce umieścić masło i cukier waniliowy (jeśli nie mamy, to możemy dodać zwykły cukier i ziarenka z 1 laski wanilii) i ubijać na puszystą masę, wbić jajko i ubijać jeszcze chwilę razem. Dodać masę śmietanową, wymieszać i wsypać przesianą mieszankę mączną, dokładnie wymieszać na puszystą, gładką masę – najlepiej jest to robić mikserem, wtedy wtłoczymy do masy dużo pęcherzykow powietrza i muffiny będą puszyste.
Nakładać ciasto do ok. 2/3 wysokości papilotek (ciasto nie wylewa się podczas pieczenia), wstawić formę do piekarnika i piec ok. 15-20 minut, aż będą zarumienione. Upieczone muffiny od razu wyjąć, a po 5 minutach przełożyć z formy na kratkę, by wystygły.
Przepisy na domowy cukier waniliowy oraz domowy ekstrakt waniliowy znajdziesz poniżej:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!