Muffinki z jagodami
450g mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka (wielkości M)
240g cukru
250ml mleka
6 łyżek rozpuszczonego, przestudzonego masła
200g świeżych jagód (umytych i oczyszczonych)
Nastawić piekarnik na 180 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą.
W drugiej misce roztrzepać jajka, wsypac cukier i chwilę ubjać i wlać mleko, wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi i dodać masło, wymieszać. Na samym końcu wsypać jagody i całość bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Nakładac ciasto do papilotek do 4/5 ich wysokości, piec muffinki 20-25 minut, aż się zarumienią. Upieczone wyjąć z piekarnika, zostawić na 5 minut w formie i przełożyć na kratkę.
THERMOMIX:
Nastawić piekarnik na 180 stopni, przygotować formę do muffinek.
Jajka i cukier włożyć do naczynia miksującego, zmiksować – 30 sek., obr. 5.
Dodać resztę składników razem(oprócz jagód) i zmiksować całość 30 sek., obr. 5.
Na samym końcu dodać jagody, nastawić obroty na odwrotne, 30s., o. 3.
Zamieszać ciasto kopystką i nakładać masę do papilotek prawie do ich brzegów (4/5 wysokości) i piec 20-25 minut.
Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika, zostawić na 5 minut i wyłożyć muffinki na kratkę i ostudzić.
Przepis z bloga Cozy. Cottage. Cute.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!