//

Muffiny cytrynowe z makiem

Pyszne, mięciutkie, cytrynowe dzięki skórce i odrobinie soku. Klasyczne i bardzo popularne muffinki cytrynowe z ziarenkami maku, które nadają im uroku i kontrastu. W końcu znalazłam muffinki, które bardzo zasmakowały mojemu Ukochanemu - a to dlatego, że są klasyczne, nie udziwniane.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


200g mąki pszennej
30g mielonych migdałów
30g maku
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125g miękkiego masła
130g cukru białego
2 jajka (wyjęte godzinę przed przygotowaniem muffinek, by się ogrzały)
2 łyżki otartej skórki cytrynowej
2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
6 łyżek mleka





Piekarnik nastawić na 175 stopni, wyłożyć metalową formę papilotkami.

Przesiać mąkę z mielonymi migdałami, solą i proszkiem do pieczenia, dodać mak i całość dokładnie wymieszać.

Do drugiej miski włożyć masło, wsypać cukier i utrzeć całość na gładką masę, wbić jajka, ubić i dodać skórkę z cytryny, świeżo wyciśnięty sok i mleko, zmiksować całość i cały czas mieszając, stopniowo wsypywać mieszankę mączną, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji – ciasto będzie bardzo gęste.

Nakładać ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości, wstawić formę do piekarnika na środkowy poziom i piec 20-25 minut, aż będą równomiernie zarumienione.

Muffinki od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, by ostygły.

Przepis na nie znalazłam w książce Rachel Lane – „Wild about cupcakes„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny cytrynowe z makiem
  • Muffiny cytrynowe z makiem
  • Muffiny cytrynowe z makiem