Muffiny cytrynowe z makiem



200g mąki pszennej
30g mielonych migdałów
30g maku
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125g miękkiego masła
130g cukru białego
2 jajka (wyjęte godzinę przed przygotowaniem muffinek, by się ogrzały)
2 łyżki otartej skórki cytrynowej
2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
6 łyżek mleka

Piekarnik nastawić na 175 stopni, wyłożyć metalową formę papilotkami.
Przesiać mąkę z mielonymi migdałami, solą i proszkiem do pieczenia, dodać mak i całość dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski włożyć masło, wsypać cukier i utrzeć całość na gładką masę, wbić jajka, ubić i dodać skórkę z cytryny, świeżo wyciśnięty sok i mleko, zmiksować całość i cały czas mieszając, stopniowo wsypywać mieszankę mączną, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji – ciasto będzie bardzo gęste.
Nakładać ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości, wstawić formę do piekarnika na środkowy poziom i piec 20-25 minut, aż będą równomiernie zarumienione.
Muffinki od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, by ostygły.
Przepis na nie znalazłam w książce Rachel Lane – „Wild about cupcakes„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!