//

Muffiny migdałowe z czekoladą

Bardzo lubię amaretto, ale do dzisiaj nie do końca wiedziałam do czego, oprócz tiramisu, można je dodac, a tu taka niespodzianka. Wyszły. Pyszne, na prawdę migdałowe i prawdziwie czekoladowe.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20-25
Czas całkowity (min):
35


150g mąki pszennej
100g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 torebka cukru wanilinowego
2 jajka
150g miękkiego masła (temp. pokojowa)
120g cukru kryształu
40ml amaretto
60g groszków czekoladowych





Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Wymieszać w misce mąke, mielone migdałyy, proszek do pieczenia, sól i cukier wanilinowy.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem i amaretto na puszystą masę, stopniowo dodawać miękkie masło. Wsypać mieszankę mączną i miksowac tylko do połączenia składników.

Na koniec wsypac groszki czekoladowe i delikatnie wszystko połączyć.
Nakładać do papilotek wcześniej włożonych do formy na muffinki do 2/3 ich wysokości. Piec w piekarniku 20-25 minut.

Wyjąć muffinki i wyłożyć na kratkę, aby ostygły.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny migdałowe z czekoladą