Naleśniki z serem i sosem z rabarbaru
Naleśniki:
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250ml mleka
250ml wody
4 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
2 jajka
Sos:
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
150g rabarbaru
4 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dla koloru: sok malinowy
Nadzienie serowe:
500g twarogu
100ml mleka
100g kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru waniliowego
Naleśniki:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać cukier. W drugim naczyniu wymieszać wodę z mlekiem, olejem i jajkami i miksując mieszankę mączną, wlewać mokre składniki, zmiksować na gładką masę i odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki na suchej patelni – powinno wyjść ok. 16 sztuk cienkich placków.
Ser:
Twaróg przecisnąć przez praskę trzykrotnie, dodać mleko, śmietanę i cukier, dokładnie wymieszać i nadziać naleśniki, zwijając w rulony.
Sos:
Rabarbar pokroić na kawałki i włożyć do rondelka razem z sokiem z pomarańczy, dodać cukier i podgrzewać razem około 10 minut, aż rabarbar zmięknie. Wymieszać wodę z mąką i wlać do rondelka, energicznie mieszając, dodać też sok malinowy, podgrzewać chwilę razem, aż sos zgęstnieje.
Naleśniki ułożyć na talerzu, polać sosem i podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!