Omlet jak biszkopt
Jest to moja ulubiona wersja omleta. jest delikatny, puszysty i nie smakuje jak ustała jajecznica, tylko jak lekki, jajeczny biszkopt, co wiecej, można go dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jaką mąkę chcemy użyć.
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
20
2 jajka (osobno białka i żółtka)
2 łyżeczki mąki
Patelnię posmarować ręcznikiem papierowym nasączonym tłuszczem, postawić na mały ogień, żeby się rozgrzała.
Białka ubić ze szczypta soli na sztywną piankę, wlać lekko roztrzepane żółtka i wsypać mąkę. Bardzo delikatnie całość wymieszać.
Wylać masę na rozgrzaną patelnię, przykryć i smażyć na małym ogniu, aż zarumieni się z jednej strony i będzie go łatwo obrócić na drugą.
Podawać z dowolnymi składnikami.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!