Palmiery – chrupiące drobiazgi
300-600g ciasta francuskiego (o przygotowaniu domowego ciasta francuskiego pisałam w osobnym poście)
garść-dwie białego cukru (lub trzcinowego)
opcjonalnie: mielony cynamon
Zobacz przepis na domowe ciasto francuskie (klik):
Piekarnik nastawić na 210°C góra/dół.
300g ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o szerokości ok. 15cm i grubości ok. 2-3 mm (ma to być długi prostokąt). Ciasto na całej powierzchni posypać cukrem (i cynamonem, jeśli używamy), zwinąć boki do siebie, tworząc w przekroju kształt wąsów (albo złożyć boki do siebie dwa razy, a następnie na pół). Kroić ciasto na porcje o szerokości 1 cm, układać ja poziomo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.
Upieczone od razu wyjąć i studzić na kratce.
Moje uwagi:
1. Jeśli używamy 600g ciasta, należy rozwałkować obie porcje po 300g na dwa prostokąty (jak powyżej) i rozłożyć ciasto na dwie blachy – każdą blachę ciastek piec osobno.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!