Pancakes bez jajek
1 szklanka (250ml) mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka (250ml) zimnego mleka
2 łyżki roztopionego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Do miseczki przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać.
W większej misce zmiksować razem mleko z masłem i ekstraktem, wciąż miksując wsypywać stopniowo mieszankę mączną. Zmiksować całość na gładką masę i odstawić na około 30 minut.
Dużą patelnię delikatnie przetrzeć ręcznikiem kuchennym (papierowym) nasączonym olejem i mocno rozgrzać. Wylewać na patelnię ciasto o średnicy ok. 4 centymetry (ciasto jeszcze trochę się rozpłynie na boki). Smażyć, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki, wtedy też przewrócić i smażyć na złoto.
Usmażone placuszki układać jeden na drugim i podawać z wybranym dodatkiem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!