//

Placuszki z mango

Delikatne, aksamitne, ze slodkim posmakiem owocu mango. Po prostu placuszki idealne dla śniadaniowych łasuchów - słoneczne i treściwe. Polecam podać je z masełkiem i syropem klonowym tak, jak zrobiłam to ja - świetnie uzupełniają domowe placuszki.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 16 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
40


100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125ml zimnego mleka
2 łyżki cukru
1 jajo
100g startego na tarce o grubych oczkach mango
2 łyżki rozpuszczonego masła





Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce roztrzepać jajko, wlać mleko i dodać cukier oraz starte mango, wymieszać.

Połączyć suche składniki z mokrymi i cały czas mieszając, stopniowo wlewać rozpuszczone masło. Smażyć placuszki na suchej patelni z obydwu stron na złoto. Podawać z masłem lub miodem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Placuszki z mango
  • Placuszki z mango