Risotto z cukinią i szafranem
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
400g cukinii
1 nieduża cebula
1,5 szklanki ryżu Arborio (do risotto)
3-4 szklanki bulionu (użyłam drobiowego rosołku)
szczypta szafranu
1/2 szklanki parmezanu startego drobno
świeżo mielony pieprz
sól
parmezan i trochę cukinii z patelni do dekoracji
Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i zeszklić, odstawić.
Na drugiej, dużej i głębokiej patelni rozgrzać pozostałe masło z oliwą dodać posiekaną niezbyt drobno cebulę i zeszklić, kiedy tak się stanie wsypać ryż i zamieszać, aż cały pokryje się tłuszczem.
Wlać szklankę bulionu i podgrzewać, a kiedy ryż wchłonie cały płyn dodać kolejną szklankę i tak powtarzać czynność aż do wykończenia bulionu (u mnie razem wyszło 800ml).
Po około 15-20 minutach ryż powinien być już dobry – twardawy i sprężysty. Wtedy też dodać cukinię i parmezan i pieprz do smaku, zamieszać, przykryć pokrywką, zestawić z ognia i zostawić na około 5 minut.
Podawać risotto udekorowane cukinią i posypane parmezanem.
Przepis Grzegorza ze strony MniamMniam.pl.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!