Schab parzony
ok. 500-600g surowego schabu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego majeranku
1 łyżka oliwy lub oleju
Schab opłukać osuszyć i położyć na talerzu. Obrane ząbki czosnku zmiażdżyć lub przecisnąć przez praskę, dodać sól, słodką paprykę i utarty w palcach majeranek oraz olej, całość utrzeć. Schab położyć na kawałku folii stretch (przezroczystej), natrzeć bardzo dokładnie z każdej strony, przygotowaną przyprawą. Schab z przyprawami ciasno zwinąć folią, zamknąć wszystko w pojemniku i wstawić do lodówki na ok. 1 dobę.
Schab odwinąć z folii. Zagotować w garnku 2 litry przefiltrowanej wody – do momentu, aż zacznie bulgotać, wtedy też wyłączyć. Bardzo ostrożnie włożyć schab (cały, zapeklowany z przyprawami), przykryć garnek i zostawić na 30 minut. Po tym czasie wyjąć schab, znów zagotować wodę, wyłączyć i włożyć schab ponownie, przykryć i tym razem zostawić na 60 minut. Schab wyjąć, ostudzić i przechowywać w lodówce.
Pomysł na schab znalazłam w „Przyślij Przepis” 11/2013 (przepis pani Anety Służałek), ale zdecydowanie go zmodyfikowałam (przede wszystkim czas parzenia, ponieważ podany w oryginale był zdecydowanie za krótki, no i zdecydowanie mocniej swój schab przyprawiłam).
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!