Semifreddo z migdałami w karmelu



Semifreddo:
2 świeże, duże jaja
5 okrągłych biszkoptów
3 łyżki likieru Amaretto
6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego)
2 łyżki schłodzonej śmietanki 30%
250g serka mascarpone
Migdały w karmelu:
50g posiekanych migdałów
4 łyżki mleka
50g masła (83%)
5 łyżek cukru
5 łyżek miodu

Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek i umieścić je w osobnych miskach. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na gładką, puszystą masę, po czym wkruszyć biszkopty, wlać Amaretto i dodać mascarpone, wszystko to dokładnie wymieszać razem.
Z białek ze szczyptą soli ubić pianę, po czym dodac pozostały cukier i ubijać tak do powstawnia sztywnej, aksamitnej pianki. Śmietankę ubić na sztywno. Do masy serowej dodać pianę z białek i ubitą śmietankę i bardzo delikatnie, ale dokładnie całość wymieszać.
Masę przełożyć do foremki lub małych foremek (najlepiej silikonowych) i wstawić do lodówki na kilka godzin – u mnie deser siedział całą noc – nie zamarza mocno.
Przed podaniem przygotować sos karmelowy: wrzucić wszystko, oprócz migdałów do rondelka i rozpuścić, po czym dodać posiekane migdały i wymieszać i przestudzić.
Masę z foremek przełożyć na talerzyki i polać sosem z migdałami, podawać od razu. Uwaga, bo sos jest niesamowicie słodki!!
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!