Trufle tiramisu
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
5 łyżek wrzątku (75ml)*
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki Amaretto
150g podłużnych biszkoptów
250g mascarpone
kakao do obtaczania trufli
Kawę rozpuścić we wrzątku, wymieszać z cukrem i przestudzić, dodać Amaretto. Biszkopty zmiksować w blenderze na proszek, wsypać do miseczki, wlać doń kawę i bardzo dokładnie wymieszać. Dodać mascarpone i wyrobić drewnianą łyżką jednolitą masę, wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie z masy nabierać porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać obok siebie na tacy wyłożonej folią śpożywczą, wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie obtaczać trufelki w kakao i poukładać w papierkach, cały czas przechowywać w lodówce.
*kawę rozpuszczalną i wodę zastąpić można potrójnym espresso – czyli 90ml bardzo mocnej kawy.
Przepis znalazłam na blogu Kasi, Gotowanie Cieszy.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!