//

Trufle tiramisu

Te wspaniałe trufle to pyszny, drobny odpowiednik prawdziwego, włoskiego tiramisu - jednego z moich ulubionych deserów. Te trufelki pasują do niedzielnego popołudnia z filiżanką dobrej, mocnej kawy. Zaraz po przygotowaniu są miękkie, twardnieją na drugi, trzeci dzień przechowywania w lodówce.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 26 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


3 łyżki kawy rozpuszczalnej
5 łyżek wrzątku (75ml)*
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki Amaretto
150g podłużnych biszkoptów
250g mascarpone

kakao do obtaczania trufli





Kawę rozpuścić we wrzątku, wymieszać z cukrem i przestudzić, dodać Amaretto. Biszkopty zmiksować w blenderze na proszek, wsypać do miseczki, wlać doń kawę i bardzo dokładnie wymieszać. Dodać mascarpone i wyrobić drewnianą łyżką jednolitą masę, wstawić do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie z masy nabierać porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać obok siebie na tacy wyłożonej folią śpożywczą, wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie obtaczać trufelki w kakao i poukładać w papierkach, cały czas przechowywać w lodówce.

trufle tiramisu1

*kawę rozpuszczalną i wodę zastąpić można potrójnym espresso – czyli 90ml bardzo mocnej kawy.

Przepis znalazłam na blogu Kasi, Gotowanie Cieszy.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Trufle tiramisu
  • Trufle tiramisu