//

Waniliowa panna cotta

Klasyka wśród włoskich deserów, zrobiona w mojej wersji. Moim zdaniem panna cotta waniliowa bez pięknych, malutkich, czarnych ziarenek wanilii nie jest prawdziwą panna cottą :) Panna cottę można podać z dowolnym sosem z owoców, z truskawkami, malinami, kiedy podałam nawet z sosem z kiwi i również smakowało przepysznie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30 + chłodzenie


750ml śmietanki słodkiej 18%
150ml mleka 3,2%
3 pełne łyżki żelatyny w proszku
6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki esencji waniliowej





Śmietankę wlac do garnka i podgrzewać. Wymieszać żelatynę z mlekiem, aż napęcznieje, po czym dodać całość do śmietanki, dodać również pozostałe składniki. Podgrzewać wszystko, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny.

Ciepły płyn przelać do foremek lub naczynek wypłukanych wcześniej zimną wodą. Kiedy przestygną wstawić desery do lodówki i trzymać aż do całkowitego stężenia.

Bezpośrednio przed podaniem wyjąć desery z lodówki, w razie potrzeby zanurzyć na chwilkę foremkę we wrzątku. Położyć foremkę na talerzyku i delikatnie przełożyć deser na niego.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Waniliowa panna cotta