Waniliowa panna cotta
750ml śmietanki słodkiej 18%
150ml mleka 3,2%
3 pełne łyżki żelatyny w proszku
6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki esencji waniliowej
Śmietankę wlac do garnka i podgrzewać. Wymieszać żelatynę z mlekiem, aż napęcznieje, po czym dodać całość do śmietanki, dodać również pozostałe składniki. Podgrzewać wszystko, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny.
Ciepły płyn przelać do foremek lub naczynek wypłukanych wcześniej zimną wodą. Kiedy przestygną wstawić desery do lodówki i trzymać aż do całkowitego stężenia.
Bezpośrednio przed podaniem wyjąć desery z lodówki, w razie potrzeby zanurzyć na chwilkę foremkę we wrzątku. Położyć foremkę na talerzyku i delikatnie przełożyć deser na niego.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!