Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Bułki do hamburgerów II

To kolejna odsłona bułek hamburgerowych ma moim blogu. Wbrew pozorom, domowe pieczywo drożdżowe jest bardzo, bardzo proste w przygotowaniu, a kiedy nabierzemy wprawy, niektóre rzeczy będziemy nawet przygotowywać na tzw. "oko". Te bułeczki wyszły bardzo mięciutkie, w sam raz do domowych burgerów, gdyż łatwo można było je ugryźć. Jeśli nie macie lub nie chcecie, to nie musicie dodawać mleka w proszku, aczkolwiek sprawia ono, że bułeczki nabierają charakterystycznego smaku.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35 + wyrastanie


600g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
opcjonalnie: 4 łyżki mleka w proszku
290ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
40g rozpuszczonego i przestudzonego masła

1 roztrzepane jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania
sezam do posypania (pomieszałam biały z czarnym)





Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuszczą, zalać całą wodą i odstawić na 15 minut. Do miski przesiać mąkę z solą oraz mlekiem w proszku (jeśli je dodamy, to ciasto zyska fajnego, charakterystycznego smaku), zrobić dołek i wlać zaczyn drożdżowy, zacząć mieszać i stopniowo wlewać ciepłe masło. Zagnieść elastyczne i miękkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk – zagniatać ok. 15 minut – ja zagniatam ciasto w maszynie do chleba, bo to duża ilość i nie straciło temperatury.

TM 31: Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier i całą wodę, mieszać – 30 sek., o. 2, temp. 37 st., zostawić na 15 minut. Wsypać mąkę i resztę suchych składników, zagniatać – 2 min., o. Interwał. W czasie zagniatania, przez otwór w pokrywie wlać przestudzone masło. Po zagnieceniu ciasta postępować jak poniżej.

Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą, postawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto znów zagnieść, podzielić na 8 części (każda po ok. 125 g) i uformować z nich kulki, każdą kulkę mocno spłaszczyć, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – nalezy pamiętać, że bułki urosną, także w trakcie pieczenia, a jeśli będą bardziej płaskie, to łatwiej będzie je jeść, moje po uformowaniu miały ok 1,5cm grubości. W miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, posmarować bułeczki za pomocą pędzelka i obficie posypać sezamem, przykryć bułeczki ściereczką i odstawić na ok. 60 minut.

Nastawić piekarnik na 190 stopni, do nagrzanego wstawić bułeczki, piec 12-15 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone bułeczki od razu wyjąć z piekarnika i położyć na kratce, by przestygły – po ok. 5 minutach zrobią się miękkie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułki do hamburgerów II
  • Bułki do hamburgerów II