//

Bułki do hamburgerów II

To kolejna odsłona bułek hamburgerowych ma moim blogu. Wbrew pozorom, domowe pieczywo drożdżowe jest bardzo, bardzo proste w przygotowaniu, a kiedy nabierzemy wprawy, niektóre rzeczy będziemy nawet przygotowywać na tzw. "oko". Te bułeczki wyszły bardzo mięciutkie, w sam raz do domowych burgerów, gdyż łatwo można było je ugryźć. Jeśli nie macie lub nie chcecie, to nie musicie dodawać mleka w proszku, aczkolwiek sprawia ono, że bułeczki nabierają charakterystycznego smaku.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35 + wyrastanie


600g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
opcjonalnie: 4 łyżki mleka w proszku
290ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
40g rozpuszczonego i przestudzonego masła

1 roztrzepane jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania
sezam do posypania (pomieszałam biały z czarnym)





Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuszczą, zalać całą wodą i odstawić na 15 minut. Do miski przesiać mąkę z solą oraz mlekiem w proszku (jeśli je dodamy, to ciasto zyska fajnego, charakterystycznego smaku), zrobić dołek i wlać zaczyn drożdżowy, zacząć mieszać i stopniowo wlewać ciepłe masło. Zagnieść elastyczne i miękkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk – zagniatać ok. 15 minut – ja zagniatam ciasto w maszynie do chleba, bo to duża ilość i nie straciło temperatury.

TM 31: Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier i całą wodę, mieszać – 30 sek., o. 2, temp. 37 st., zostawić na 15 minut. Wsypać mąkę i resztę suchych składników, zagniatać – 2 min., o. Interwał. W czasie zagniatania, przez otwór w pokrywie wlać przestudzone masło. Po zagnieceniu ciasta postępować jak poniżej.

Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą, postawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto znów zagnieść, podzielić na 8 części (każda po ok. 125 g) i uformować z nich kulki, każdą kulkę mocno spłaszczyć, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – nalezy pamiętać, że bułki urosną, także w trakcie pieczenia, a jeśli będą bardziej płaskie, to łatwiej będzie je jeść, moje po uformowaniu miały ok 1,5cm grubości. W miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, posmarować bułeczki za pomocą pędzelka i obficie posypać sezamem, przykryć bułeczki ściereczką i odstawić na ok. 60 minut.

Nastawić piekarnik na 190 stopni, do nagrzanego wstawić bułeczki, piec 12-15 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone bułeczki od razu wyjąć z piekarnika i położyć na kratce, by przestygły – po ok. 5 minutach zrobią się miękkie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułki do hamburgerów II
  • Bułki do hamburgerów II