Camembert zapiekany w cieście francuskim z żurawiną i tymiankiem

Ostatnio mam moc twórczą jeśli chodzi o różnego rodzaju przepisy i potrawy (szkoda, że jeśli chodzi o prace pisemne i prezentacje na studia mam wręcz przeciwnie). Siedzę i zamiast robić to, co powinnam, łączę smaki, zawiązuję receptury i gotuję, a w międzyczasie przeglądam książki kulinarne - oczywiście te, które potencjalnie kupię. To danie jest jednym z tych, które mimo swej wykwintności, jest niezbyt wyszukane i bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy dosłownie kilka składników, które możemy kupić gotowe w sklepie. Przygotowując je możecie sprawić komuś bliskiemu smaczną niespodziankę, bo ta potrawa idealnie nadaje się na kolację we dwoje lub celebrację wyjątkowej okazji.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
40


1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (1 rolka)
2 małe, okrągłe serki Camembert - każdy po 100-110 gramów
100g konfitury, dżemu, marmolady z żurawiny
świeży lub suszony tymianek
1 całe jajko





Piekarnik nastawić na 220 stopni – góra/dół. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na płaskiej powierzchni, przeciąć na pół wzdłuż krótszego boku i ściąć z każdego kawałka pasek, tworząc kształt kwadratu z większej części ciasta – odkrojone paski odłożyć!!

Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć ser i zawinąć boki ciasta tak, by utworzyły kwiat-gniazdko, opatuliły ser. Odłożone paski ciasta bardzo delikatnie i ostrożnie rozciągnąć i owinąć nimi „kwiaty” u nasady, oklejając cały bok., przełożyć obydwa gniazdka na blachę, zostawiając około 5 cm odstępu od siebie.

Ser posypać niewielką ilością tymianku, a ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem – wewnątrz i na zewnątrz. Do środka nałożyć konfiturę i całość jeszcze oprószyć tymiankiem.

Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i piec 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i zmienić grzanie na sam dół, piec tak jeszcze 10-15 minut, by ser w środku się roztopił, a ciasto na zewnątrz było złociste i chrupiące.

Podawać od razu po upieczeniu.

Zamiast żurawiny mozna użyć konfitury z aronii:
aronia do serów i mięs4



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Camembert zapiekany w cieście francuskim z żurawiną i tymiankiem
  • Camembert zapiekany w cieście francuskim z żurawiną i tymiankiem
  • Camembert zapiekany w cieście francuskim z żurawiną i tymiankiem

0 komentarzy