//

Sałatka kalafiorowa

Lubię sałatki, ale to żadna nowość. W tym temacie nie jestem tak pomysłowa, jak np. w przypadku ciast, ale lubię czasami połączyć składniki w jedną całość i stwierdzić, że to był dobry pomysł. Tak właśnie bylo z tą sałatką :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
30


1 główka kalafiora
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki majonezu
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
2 ząbki czosnku





Kalafiora opłukać, odciąć twardą część i liście i włożyć do wrzącej, osolonej wody, postawić na ogniu i parzyć około 5 minut. Ma być tylko leciutko zblanszowany z zewnątrz, by potem chrupał.

Kalafiora osączyć z wody, osuszyć, ostudzić i podzielić na malutkie różyczki, włożyć je do miski. Dodać pozostałe składniki razem ze zmiażdżonymi w prasce ząbkami czosnku, zamieszać i przechowywać w lodówce aż do momentu podania.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka kalafiorowa