Smażone podudzia kurczaka
6 podudź (pałek) z kurczaka
Przyprawa sypka:
2 czubate łyżki słodkiej papryki
1 płaska łyżka przyprawy curry
2 płaskie łyżeczki soli
szczypta papryki chilli
olej do smażenia
ryż ugotowany do podania
W misce wymieszać dokładnie papryki, curry i sól. Podudzia kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, włożyć do miski z przyprawą i potrząsać tak, by przyprawa pokryła całe mięso. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc.
Po tym czasie rozgrzać na patelni olej (dość dużą ilość) i na rozgrzany kłaść mięso, obsmażyć 5 minut z każdej strony, a następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć patelnię i dusić podudzia ok. 15 minut, co jakiś czas obracać. W czasie smażenia mięsa ugotować ryż. Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!