//

Smażone podudzia kurczaka

A właściwie smażono-duszone. Uwielbiam kurczaka w takim wydaniu, choć zwykle robi się u nas w tej formie skrzydełka i smaży się je nieco krócej, to ta wersja również jest pyszna, a nie pochłania ani wiele czasu ani wiele pracy. Najbardziej do smażonego kurczaka lubię ryż, ryż podany z sosikiem, jaki tworzy się ze smażonymi kawałkami kurczaka - po prostu rewelacja. Lubię wracać do prostych obiadów, takie smakują mi najlepiej :) Taki kurczak to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


6 podudź (pałek) z kurczaka

Przyprawa sypka:
2 czubate łyżki słodkiej papryki
1 płaska łyżka przyprawy curry
2 płaskie łyżeczki soli
szczypta papryki chilli

olej do smażenia
ryż ugotowany do podania





W misce wymieszać dokładnie papryki, curry i sól. Podudzia kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, włożyć do miski z przyprawą i potrząsać tak, by przyprawa pokryła całe mięso. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc.

Po tym czasie rozgrzać na patelni olej (dość dużą ilość) i na rozgrzany kłaść mięso, obsmażyć 5 minut z każdej strony, a następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć patelnię i dusić podudzia ok. 15 minut, co jakiś czas obracać. W czasie smażenia mięsa ugotować ryż. Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Smażone podudzia kurczaka
  • Smażone podudzia kurczaka