//

Tajska zupa z makaronem ryżowym

Nie od dziś wiadomo, że trawa cytrynowa, imbir i mleczko kokosowe to wspaniałe połączenie. Dodajmy do tego moje ulubione krewetki, trochę makaronu i gotowanego mięska, co by zupa była treściwa, kilka wyrazistych przypraw, włoszczyznę i mamy wspaniałą, sycącą zupę, która gra w ustach istną symfonię smaków :) Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "KUCHNIA Przepisy z serca domu" - tu jest z moimi zmianami.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
3-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30


1l bulionu drobiowego (rosołu)
100g makaronu ryżowego - nitek lub krojonego
200ml mleczka kokosowego
kawałek imbiru (3-4cm) starty na tarce o małych oczkach
2 łyżki sosu sojowego (lub rybnego lub ostrygowego)
1 świeża papryczka chilli bez pestek
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łodyżka trawy cytrynowej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
100g gotowanego mięsa z kurczaka (z rosołu)
150g pokrojonej w słupki włoszczyzny z rosołu (gotowana marchew, pietruszka)
200g krewetek królewskich lub tygrysich (bez pancerzyków)

do podania: dowolne kiełki lub posiekany szczypiorek





Trawę cytrynową obrać z wierzchnich liści i drobno posiekać, chilli też drobno posiekać. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, przepłukać zimną wodą.

Wlać bulion do dużego garnka, dodać trawę cytrynową i chilli, cukier, starty imbir, kurkumę, wlać mleczko kokosowe i sos sojowy, włożyć podzielone na mniejsze kawałki mięso i włoszczyznę, zagrzać.

Krewetki obgotować w osobnym garnku (3-4 minut) i odcedzić, obrać z ogonków.

Kiedy zupa się zagrzeje, nałożyć makaron do miseczek, włożyć krewetki i całość zalać gorącą zupą – można też krewetki i makaron dodać bezpośrednio do zupy i rozlać zupę do misek.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tajska zupa z makaronem ryżowym