Lohikeitto – fińska zupa z łososiem
3 małe ziemniaki (ok. 300 g)
2 średnie marchewki (ok. 200g)
1 biała cebula
2 łyżki masła
1 litr bulionu (rosołu, wywaru, etc.)
2 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu czarnego, liść laurowy
150ml słodkiej śmietanki 30%
250g surowego łososia
2 łyżki soku z cytryny
pęczek koperku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę 0,5×0,5cm, odłożyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, w garnku rozpuścić masło, włożyć cebulę i smażyć aż puści aromat, wtedy też dodać ziemniaki i marchew, przemieszać i zalać bulionem. Dodać ziele angielskie, pieprz i liść laurowy, zostawić na średnim ogniu aż warzywa się ugotują.
Koperek posiekać, a łososia pozbawić skóry i pokroić w kostkę 1×1 cm. Do zupy wlać śmietankę, zestawić garnek z ognia, dodać koperek, łososia i sok z cytryny, zamieszać i doprawić do smaku. Zostawić zupę na ok. 5 minut, by ryba spokojnie doszła. Zupę podawać od razu, nie odgrzewać jej zbyt mocno ani często, ponieważ łosoś straci delikatną strukturę.
Przepis na te zupę znalazłam na stronie Maku.fi – kosmetycznie go zmodyfikowałam. Zgłaszam go do akcji Mopsika – „Kuchnia Skandynawska„:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!