Wiosenne miseczki

Tak bardzo żałuję, że nikt jeszcze nie wymyślił takiego kanału, dzięki któremu mogłabym wszystkich Was poczęstować czymś wyjątkowym. Taki kanał przydałby się właśnie dla takich miseczek chlebowych. Wyszły fantastyczne, a ja po pierwszym kęsie po prostu odleciałam! Zrobienie ich, wbrew pozorom, nie jest trudne, za to efekt powala :) Świetnie smakują i na gorąco - zaraz po upieczeniu, a także na zimno - w pracy, na zajęciach czy pikniku.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6-12 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
40


Nadzienie:
2 łyżki oliwy lub masła
100g białej cebuli pokrojonej w kostkę
125g boczku wędzonego krojonego w kostkę
100ml słodkiej śmietanki 30%
sól, pieprz do smaku
250g świeżego szpinaku
50g Grana Padano lub Parmezanu
250g zielonych szparagów
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
150g kukurydzy z puszki

Ciasto:
300g mąki pszennej
150ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
15g świeżych drożdży





Chlebowe miseczki ze szparagami, szpinakiem, boczkiem i kukurydzą

Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić boczek i cebulkę i smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem, wrzucić szpinak i tarty ser i dusić, aż zmięknie i straci objętość, na sam koniec dodać kukurydzę, odstawić do wystygnięcia.

Szparagi umyć, oczyścić ze zdrewniałych części, odkroić główki i dodać je do sosu na patelni, resztę szparagów pokroić w drobne kawałeczki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 10 minut, odcedzić na sicie, dodać do sosu i całość wymieszać.

Z podanych składników zagnieść ciasto, naoliwić i odłożyć w misce pod przykryciem, by podwoiło objętość.

Do przestudzonego szpinaku dodać jajko roztrzepane ze śmietaną, wymieszać dokładnie. Nastawić piekarnik na 200 stopni, przygotować formę do muffinów (na 6 dużych lub 12 małych gniazd).

Ciasto podzielić na 6 części (lub 12), każdą z części rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nią foremki, każdą miseczkę z ciasta nadziewać sosem.

Wstawić całość do piekarnika i piec 15 minut.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Wiosenne miseczki
  • Wiosenne miseczki
  • Wiosenne miseczki
  • Wiosenne miseczki
  • Edyta Kyzioł

    Ale pysznie wyglądają. Porywam jedną miseczkę :-)

  • Marta Kamińska

    Witam, a ile dałaś szparagów?

    • Zapomniałam wpisać – dałam 250g