Wiosenne miseczki



Nadzienie:
2 łyżki oliwy lub masła
100g białej cebuli pokrojonej w kostkę
125g boczku wędzonego krojonego w kostkę
100ml słodkiej śmietanki 30%
sól, pieprz do smaku
250g świeżego szpinaku
50g Grana Padano lub Parmezanu
250g zielonych szparagów
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
150g kukurydzy z puszki
Ciasto:
300g mąki pszennej
150ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
15g świeżych drożdży

Chlebowe miseczki ze szparagami, szpinakiem, boczkiem i kukurydzą
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić boczek i cebulkę i smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem, wrzucić szpinak i tarty ser i dusić, aż zmięknie i straci objętość, na sam koniec dodać kukurydzę, odstawić do wystygnięcia.
Szparagi umyć, oczyścić ze zdrewniałych części, odkroić główki i dodać je do sosu na patelni, resztę szparagów pokroić w drobne kawałeczki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 10 minut, odcedzić na sicie, dodać do sosu i całość wymieszać.
Z podanych składników zagnieść ciasto, naoliwić i odłożyć w misce pod przykryciem, by podwoiło objętość.
Do przestudzonego szpinaku dodać jajko roztrzepane ze śmietaną, wymieszać dokładnie. Nastawić piekarnik na 200 stopni, przygotować formę do muffinów (na 6 dużych lub 12 małych gniazd).
Ciasto podzielić na 6 części (lub 12), każdą z części rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nią foremki, każdą miseczkę z ciasta nadziewać sosem.
Wstawić całość do piekarnika i piec 15 minut.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!