Żebreka pieczone w miodzie
500g żeberek wieprzowych
3 łyżki naturalnego miodu (dobrze, jakby był płynny)
5 łyżek ketchupu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka ziarenek białej gorczycy
pieprz czarny, świeżo mielony
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
Żeberka pokroić na kawałki (1 kawałek z 1 kością). Miód, ketchup i wszystkie przyprawy wymieszać razem w misce, włożyć żeberka i dobrze pokryć je marynatą, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny – można co jakiś czas przemieszać, by mięso dobrze się zamarynowało.
30 minut przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki, na dnie naczynia żaroodpornego poukładać połowę pokrojonej cebuli i czosnku, na nie równą warstwą wyłożyć żeberka, wylać na nie pozostałą w misce marynatę i poukładać resztę warzyw, przykryć całość pokrywką lub folią aluminiową.
Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół z termoobiegiem i do nagrzanego, na środkową półkę, wstawić naczynie z mięsem. Piec 1,5 godziny, podawać od razu po upieczeniu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!