Żebreka pieczone w miodzie

Po karkówce pieczonej w plastrach, rozpływającej się w ustach niczym lekka chmurka, przyszedł czas na inne mięsko. Żeberka to jedna z moich ulubionych części tuszy wieprzowej, zaraz obok karkówki boczku, dlatego przyrządziłam je pysznie, jak należy :) Wyszły równie delikatne jak poprzednie mięsko, lekko słodkie, ale bardzo dobrze doprawione. Jest to obiad, który z pewnością szybko powtórzę. Tym bardziej, że zbliża się jesień, która aż zmusza to przygotowywania sycących, mięsnych dań. Żeberka podałam z pieczonymi, młodymi ziemniaczkami.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


500g żeberek wieprzowych
3 łyżki naturalnego miodu (dobrze, jakby był płynny)
5 łyżek ketchupu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka ziarenek białej gorczycy
pieprz czarny, świeżo mielony

1 średnia cebula
3 ząbki czosnku





Żeberka pokroić na kawałki (1 kawałek z 1 kością). Miód, ketchup i wszystkie przyprawy wymieszać razem w misce, włożyć żeberka i dobrze pokryć je marynatą, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny – można co jakiś czas przemieszać, by mięso dobrze się zamarynowało.

30 minut przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki, na dnie naczynia żaroodpornego poukładać połowę pokrojonej cebuli i czosnku, na nie równą warstwą wyłożyć żeberka, wylać na nie pozostałą w misce marynatę i poukładać resztę warzyw, przykryć całość pokrywką lub folią aluminiową.

Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół z termoobiegiem i do nagrzanego, na środkową półkę, wstawić naczynie z mięsem. Piec 1,5 godziny, podawać od razu po upieczeniu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Żebreka pieczone w miodzie
  • Żebreka pieczone w miodzie
  • Żebreka pieczone w miodzie
  • Żebreka pieczone w miodzie

0 komentarzy