//

Zupa krem z pomidorów

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    14/11/2011
  • Kategoria:
Krem z pomidorów to moja ulubiona zupa ever, szczególnie latem, kiedy pomidory smakują lepiej, niż kiedykolwiek w roku, nagrzane słońcem. Najbardziej lubię tę zupę zrobioną z pomidorów zebranych prosto z krzaków, ciepłych od słońca, pachnących.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
cebula
marchewka
500ml wywaru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
listki z 2 gałązek bazylii
100ml slodkiej śmietanki 30%
świeża natka pietruszki
ubita śmietanka





Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i oczyścić z twardych części. Czosnek zmiażdżyć, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę również.

Pomidory pokroić w całkiem dużą kostkę.

W garnku z grubym dnem rozpuścić 2 łyżki masła i wrzucić marchewkę, cebulę i czosnek i zeszklić. Po chwili, kiedy cebula będzie miękka, wrzucić pomidory i smażyć na śrenim ogniu, około 20 minut.

Po tym czasie zupę uzupełnić wywarem i dokładnie zmiksować na gładki krem. Dodać przecier i umyte, posiekane listki bazylii i znów chwilę miksować.

Na koniec wlać słodką śmietankę i dobrze wymieszać. Zupę podać z różyczką pietruszki i gniazdkiem z ubitej śmietanki.

Oczywiście jak dla mnie, pomidorowa zupa krem musi być obowiązkowo z serowymi kluseczkami, dlatego też powstały kluseczki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa krem z pomidorów
  • Zupa krem z pomidorów