Zupa krem z pomidorów
1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
cebula
marchewka
500ml wywaru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
listki z 2 gałązek bazylii
100ml slodkiej śmietanki 30%
świeża natka pietruszki
ubita śmietanka
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i oczyścić z twardych części. Czosnek zmiażdżyć, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę również.
Pomidory pokroić w całkiem dużą kostkę.
W garnku z grubym dnem rozpuścić 2 łyżki masła i wrzucić marchewkę, cebulę i czosnek i zeszklić. Po chwili, kiedy cebula będzie miękka, wrzucić pomidory i smażyć na śrenim ogniu, około 20 minut.
Po tym czasie zupę uzupełnić wywarem i dokładnie zmiksować na gładki krem. Dodać przecier i umyte, posiekane listki bazylii i znów chwilę miksować.
Na koniec wlać słodką śmietankę i dobrze wymieszać. Zupę podać z różyczką pietruszki i gniazdkiem z ubitej śmietanki.
Oczywiście jak dla mnie, pomidorowa zupa krem musi być obowiązkowo z serowymi kluseczkami, dlatego też powstały kluseczki.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!